Drefvikens Fred Astair

Drefvikens Fred Astair
Nelsson

tisdag 31 augusti 2010

Träna här och där

Matten har varit lite ur form för att uppdatera på sistone.  Ur form = lite slö och oinspirerad för just denna aktivitet. Men nu skärper hon till sig igen och summerar senaste veckans små händelser.
Nelsson var till Hästkliniken förra veckan, konstigt nog. Han är visserligen stor för att vara en mellanpudel men HÄST har han ännu inte blivit. Nä, praktiskt nog har Travbanan i det relativa närområdet till sig anslutet ATG Hästklinik som även tar emot hundar och katter. 5 min bort med bil, 15 min till fots, att jämföra med Gammelstads djursjukhus 25 min bort med bil och till fots --- tja, en dagsetapp. Så valet var lätt när Herr Pudels öron skulle undersökas. Mycket riktigt, öroninflammation igen. Surolankuren fortsätter. Är betydligt bättre nu.
På promenaderna tränas nu Herr Pudel i grundläggande lydnadsmoment. D v s det matten tror är grundläggande.
1.Sitt, stanna kvar - matten förflyttar sig 15 m bort och kallar in Herr Pudel som kommer som skjuten ur en kanon, gör ett studshockeystopp en halvmeter bakom matten och dunsar ner med rumpan invid mattes vänstra sida. Sätter sig GANSKA rakt. Denne Herr Pudel älskar att komma på inkallning i denna form (annat är det i andra sammanhang, där Herr Pudel ibland har egna åsikter), särskilt om sträckan är tillräckligt lång för att hinna få upp farten.
2. Sitt, ligg, ligg kvar. Matten förflyttar sig 15 m eller så och står blickstilla. Herr Pudel vilar blickstilla med koncentrationen lite här och där. Matten räknar till 40 sek och vänder sedan åter. Rundar herr Pudel och påminner honom samtidigt om att ligga kvar. Matten parkerar sig invid Pudelherrn och kommenderar sitt, vilket Pudelherrn ibland (ofta) redan räknat ut att han förväntas göra och därför är liksom liiiite före... Om matten tycker att det verkar bli för svårt för Pudelherrn kortar hon in avståndet men ökar istället ut tiden till 60s.
3. Gå fot. Matten parkerar Herr Nelsson i det hon tror är utgångspositionen och kommenderar sedan fot. Herr Pudelnelsson går då uppmärksamt vid mattens vänstra sida, blicken riktad mot mattens övre delar, som matten gör sitt bästa att hålla upprätt, stirrandes i fjärran men sneglandes mot Pudelnosen därnere för att kolla var han finns. Han är faktiskt duktig på detta, några steg kanske 5-10.
4. Apporten. Tränas inomhus att bara greppa. Ett av problemen här uppstår då den Yngre Pudelgenerationen är superintresserad av allt som den Äldre gör och gärna också deltar. Utomhus är den Yngre inte med.
Ja, så där håller de på. Promenerar, uträttar ett och annat behov (den fyrbente, ej den tvåbente) och sedan avbrott för lydnadsträning på fotbollsplan, på tvätteriets stora och på kvällen ödsliga gräsmatta och parkeringsplats, på skolans hockeyplan, på den kommunala gräsmattan utanför den egna villatomten, eller vart promenaden nu tar vägen. Lite små störningar blir det, barn som hoppar studsmatta en bit bort, på avstånd enstaka passerande cyklister och fotgängare, en hund som skäller någonstans osv.

Kairo och hans matte på valpkurs.
Kullbror Leo syns nästan inte i bakgrunden med sin matte.
Den Yngre Pudelgenerationen har också påbörjat sin träningskarriär med sin egen matte i Valpskolan. Där har de träffat på ett 10-tal små vildar av diverse raser, bl a Kairos kullbroder Leo. Så finns där också två beaglar, två cavalier king charles spaniels, ungersk vizsla (hur stavas nu detta?), dvärgschnauzer och någon mer. Kairo och hans matte har fått visa en del moment för övriga kursdeltagare. Den matten var rätt stolt över sig själv och Kairo efter första kurstillfället. Snart, på lördag, ska de visa vad de går för på inoff utställning. Den Äldre Pudelgenerationen har fått köra sitt lydnadsträningsprogram på Valpkursens träningsplan när de haft paus. Extra svårt/nyttigt blev det den gången labradåran Meija var med som störning. Hon fick sig lite lydnadsträning hon med, och det blev VÄLDIGT jobbigt för Herr Pudel att titta på. Så otroligt synd det var om honom då. Sitta fastknuten i ett hockeymål och kolla på DEN EGNA matten som tränar med en labradortant, hur kul är det på en skala?
Det är nästan omöjligt att få med båda på samma bild, särskilt utomhus,
så då blev det så här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hejja hejja, med lydnadsträningen. Det låter som om ni är på rätt väg (sagt av ett o-proffs ;o) )

Höstkramar
Majsan

Erika sa...

Föredömligt flitiga, det är vad ni är!!! Heja!

Angående punkt nr. 2 :). Tips! Ta för vana att belöna mellan Nelssons framtassar med en liten godis när du återgår och ställer dig vid hans sida. Låt honom sedan ligga kvar en stund innan du kommenderar sitt. Eller upprepa med godis mellan framtassarna och låt hom ligga en rätt så bra stund innan det är dags att sätta sig upp. Det är himla bra att hunden har förväntan på belöning när den ligger kvar. Gör ingen stor affär av den sista delen, att den sätter sig upp, det är den lätta biten.

Belöna alltid väldigt lugnt vid platsliggning. Inga glada lekar utan godis, gos och kel. Man vill ha hunden i den stämningen så att den inte flyger upp för tidigt och hoppas på vilda lekar.

Bara några tankar:).